Verslag FBA eerste editie

Verslag FBA eerste editie

De eerste editie van het FestivalFolkBaroqueAmsterdam voltrok zich 25 en 26 mei jl.

Een spannend weekend met 6 professionele ensembles folkbarok, een schitterende Oude Lutherse Kerk, zeer actieve vrijwilligers en gemotiveerd bestuur en directie Stichting FolkBaroque.

Ensemble Rabaskadol opende de dag met blazers en stijkersensemble. Ook werd er uit volle borst gezongen. Ensemble Camerata Trajectina volgde om 12.00 met Cafe Bredero inclusief theateale setting. De zaal zong en klapte uitbundig tijdens de eindact. Een waar spectakel met melodische lijnen die nog dagen in je hoofd rondzingen.

Het Hieronymus contrasteerde met ingetogen zang van ‘Sweelinck en minder chique tijdgenoten’. Alhambra Revisited van Gottfrid van Eck presenteerde een combinatie van vertelling met muzikale begeleiding. Duo Serenissma verraste ze zaal met ondeugende muziek en Furor Musicus speelde het programma ‘Kunstgeider en Bierfiedler, originele muziek voor violisten en fiedelaars’.

Op Facebook is veel gepost, er zijn flyers en posters gedrukt en verspreid in cafe’s en omliggende boekwinkels. Facebook daagde bezoekers uit foto’s te scoren van posters voor een gratis FBA-ticket. Met programmaboekjes zowel op zaterdag als zondag kreeg de bezoeker inzage in het programma.

Hoewel we meer bezoekers hadden verwacht was de sfeer in de Oude Lutherse Kerk er niet minder om. Mede veroorzaakt door de goede catering en het heerlijke middeleeuwse eten verzorgd door een heuze Middeleeuwse kokkin.

Op 26 mei stond Huis de Visscher centraal als speellocatie. Mooie akoestiek waar Antoinette Lohmann en haar studenten hun spel goed tot klinken konden laten komen.

Aanwezig waren studenten: Inés Montaña Salcedo – harpsichord, Edmond Chan – baroque violin (Celtic fiddling), Nino Natroshvili viool, Gala Lozynska – cello, Ewa Żołyniak-Adamska viool

Reflectie

Een leermoment voor het volgende festival is dat we eerder het publiek actief moeten betrekken. We kregen veel positieve respons vooraf, wat tot de verwachting leidde dat er veel belangstelling voor kaarten zou zijn. Uiteindelijk kochten minder mensen kaarten dan we aanvankelijk verwachtten.

Volgend festival zullen we actiever de kaartverkoop vooraf gaan stimuleren en niet op enthousiaste Facebook reacties vertrouwen. We zullen pogen via externe mailinglijsten kaartverkoop te realiseren en de naam van het festival eerder en dwingender in de media te laten rondzingen.